Neonikotynoidy winne wymieraniu pszczół
30 marca 2012, 12:37Dwa niezależne badania dostarczyły najsilniejszych dotąd dowodów, że to pestycydy są odpowiedzialne za wymieranie pszczół. Naukowcy od wielu lat starają się dociec, dlaczego zmniejsza się liczba pszczelich rodzin. Wyginięcie pszczół doprowadziłoby do gwałtownego spadku produkcji żywności i zwiększeniu liczby ludzi, którym grozi głód.
Człowiek - źródło i wzniecacz bakterii
29 marca 2012, 12:22Sama obecność człowieka w pomieszczeniu może w ciągu godziny dodać do powietrza, którym oddychamy, aż 37 mln bakterii - wyliczyli inżynierowie z Uniwersytetu w Yale. W większości są to wzniecone z podłogi pozostałości po wcześniejszych gościach.
Lucy miała towarzystwo z innego gatunku
29 marca 2012, 10:38W regionie Afar w Etiopii odkryto szczątki stopy hominida sprzed 3,4 mln lat. Nie należały one do przedstawiciela gatunku Australopithecus afarensis. Oznacza to, że w okresie między 3 a 4 mln lat temu występowało co najmniej dwóch wczesnych przodków człowieka, którzy poruszali się w różny sposób.
Mniej wydajni bosobiegacze
29 marca 2012, 05:48Bieganie boso staje się coraz popularniejsze. Zanim jednak ktoś zdecyduje się zzuć buty, warto się zapoznać z najnowszymi badaniami naukowców z University of Colorado in Boulder. Przekonują oni, że bieganie bez butów jest mniej wydajne energetycznie (Medicine & Science in Sports & Exercise).
Streaming zdobywa popularność
28 marca 2012, 05:28Z najnowszych danych RIAA wynika, że serwisy muzyczne działające na zasadzie subskrypcji pozwalającej na odsłuchiwanie utworów zaczynają zdobywać rynek. Obroty takich witryn jak Spotify, Rhapsody i wielu mniejszych wzrosły w ciągu ostatniego roku o 13,5%, a liczba ich klientów zwiększyła się o 18%
Dziura za 250 000 dolarów
27 marca 2012, 12:04Dziury typu zero-day stały się bardzo poszukiwanym towarem. Osiągnęły one takie ceny, że kwoty oferowane przez producentów oprogramowania zupełnie nie odpowiadają ich rzeczywistej wartości.
Zapachowa kontrola wielkości porcji
27 marca 2012, 05:33Silne aromaty powodują, że ludzie jedzą mniejsze kęsy potrawy. Autorzy badania, które ukazało się w piśmie Flavour, sugerują, że zapachy będzie można wykorzystać do kontroli wielkości porcji.
Odkryto białko, które zmniejsza lepkość komórek raka trzustki
26 marca 2012, 11:24Naukowcy z Queen Mary, University of London zidentyfikowali nowe białko S100PBP, które sprawia, że komórki raka trzustki są mniej lepkie. Przez to nie są w stanie przylegać do siebie i tworzyć przerzutów w okolicznych tkankach.
Kolejna wygrana Luwru
23 marca 2012, 17:36Wg dorocznego sondażu The Art Newspaper, najczęściej odwiedzanym muzeum sztuki był w zeszłym roku Luwr (8.800.000). Na drugim miejscu uplasowało się Metropolitan Museum of Art w Nowym Jorku (6.004.254), a na trzecim British Museum w Londynie (5.848.534).
Pchli cyrk na wodzie
21 marca 2012, 17:52Widłonogi z rodzaju Pontella wyskakują z wody, by uciec drapieżnikom. W powietrzu lecą dalej niż w wodzie, poza tym czyhającym na nie rybom trudno oszacować, gdzie wylądują.